Wees niet bang voor een Psycholoog

Jaarlijks gaan er meer dan 100.000 mensen naar een psycholoog of psychiater, dit lijkt vrij veel maar over de hele bevolking valt dit mee.

Veel mensen vinden moeilijk om naar een Psycholoog of psychiater te stappen omdat ze denken dat het alleen voor psychisch gestoorden zou zijn, maar tegenwoordig kan je voor bijna al je problemen terecht bij een Psycholoog.
De drempel om naar een Psycholoog te gaan is dus vrij hoog, zeker als mensen het moeilijk vinden om over dingen te praten die ze nog nooit eerder hebben losgelaten.
Het is zeer belangrijk om open te zijn tegenover een psycholoog of psychiater anders zal er weinig tot geen hulp geboden worden als het niet duidelijk is wat er speelt, wees niet bang dat er ooit iemand iets te weten komt over je problemen of geheimen, psychologen en psychiaters hebben immers een beroepsgeheim en zullen zelfs bij strafbaar gepleegde feiten niet naar de politie stappen.

De drempel kan je verkleinen door naar een Nederlandse online psycholoog te stappen, dan kan je in eigen omgeving bijvoorbeeld via Skype een sessie hebben zodat je meer op je gemak bent. Als je iemand in je omgeving kent die ook bij een psycholoog zit wees dan niet bang om te vragen naar ervaringen, het is natuurlijk wel zo dat de ‘klik’ tussen jou en de psycholoog persoonlijk is maar het kan je zeker op weg helpen om iemand te vragen naar zijn of haar mening.

Ook kan je tijdens een bezoek in het buitenland makkelijker een sessie beginnen met je online psycholoog, mocht je dan ondersteuning nodig hebben dan is een internetverbinding al voldoende, het is uiteraard dan wel handig om een laptop bij je te hebben.

Een online psycholoog heeft ook als voordeel dat het iets goedkoper is, al zijn er natuurlijk ook zorgverzekeringen die sessies bij een psycholoog vergoeden, als je niet weet of jouw zorgverzekeraar dit dekt neem dan contact met ze op en vraag naar de mogelijkheden.

Houdt er wel rekening mee dat er soms een wat lange wachtrij is, het is daarom handig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist.

Het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?
Er is eigenlijk maar een klein verschil en dat is het voorschrijven van geneesmiddelen, een psychiater mag dit namelijk wel en een psycholoog niet. Als psychiater heb je een vooropleiding als genoten waardoor er meer medisch getint werk gedaan.