Welke voorbehoedsmiddelen passen bij jou?

Je hebt een leuke vriend gevonden en wilt op seksueel gebied verder gaan, maar een kinderwens heb je nog niet. Welke anticonceptiemiddelen zijn er allemaal om een zwangerschap te voorkomen en welke is voor jou het meest geschikt? In dit artikel worden de verschillende mogelijkheden besproken om toch seksueel actief te kunnen zijn zonder zwanger te raken.

Er zijn drie verschillende soorten anticonceptie namelijk de barrièremogelijkheden, de hormonale methoden en de intra-uteriene methoden. Bij de barrièremogelijkheden kun je denken aan condooms en crèmes. Condooms zijn er in allerlei vormen en maten. Ook zijn er bekende merken, zoals Durex, maar ook hebben drogisterijen hun eigen merken zoals de Kruidvat en Etos. Bij het kopen van condooms moet je vooral letten op de maat van het condoom, het gebruik en het juiste materiaal van het condoom. Daarnaast kun je ook kiezen om crèmes te gebruiken, hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Spermicide. Dit is een zaaddodend middel om zwangerschap te voorkomen, maar dit middel moet altijd in combinatie met andere middelen worden gebruikt!

Behalve condooms zijn er ook intra-uteriene methoden. Hierbij kun je onder andere denken aan het spiraaltje. Het spiraaltje heb je in twee vormen, namelijk het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het koperspiraaltje geeft steeds een zeer kleine hoeveelheid koper af waardoor de zaadcellen niet meer actief zijn. Het hormoonspiraaltje geeft hormonen af die de slijmprop taaier maken. Hierdoor kunnen de zaadcellen niet zo snel meer in de eicel binnendringen. Het inbrengen en verwijderen van het spiraaltje kun je niet zelf. Dit moet gedaan worden door de huisarts, een gynaecoloog of een (gecertificeerde) verloskundige.

Een andere mogelijkheid voor het voorkomen van een zwangerschap is het gebruik van hormonale methoden. Hierbij kun je denken aan de pil, de prikpil, de anticonceptiepleister en de anticonceptie-ring. De anticonceptiepil wordt het meest gebruikt in Nederland en België. Bij de prikpil krijg je eens per 12 weken een injectie door je huisarts gegeven. Ook dit is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Een anticonceptie-ring wordt maandelijks in je vagina geplaatst. Deze ring geeft hormonen af waardoor je niet zwanger kunt worden.

Hierboven zijn dus verschillende mogelijkheden besproken om een zwangerschap te voorkomen en toch seksueel actief te kunnen zijn. Heb je helemaal geen kinderwens? Dan kun je ook kiezen voor definitieve anticonceptie. Hierbij moet je denken aan sterilisatie. Bij definitieve anticonceptie of sterilisatie worden beide eileiders afgesloten. Hierdoor kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken. Het is wel definitief, dus je moet wel zeker zijn van deze beslissing. Weet je het nog niet zeker? Gebruik dan een van de hierboven besproken tijdelijke anticonceptiemiddelen.